Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szétszórt elmém élvezhető mellékei

Szétszórt elmém élvezhető mellékei

Környezetvédelem látens szőke módra egy vöröskétől...:)

2020. október 23. - gabibalogh

Igen,engem is már régen elért a környezetvédelem...A fejünkből néha nehezen kiszellőztethető füstös,szmogos nagyvárosban élés és a gondolkozó,cselekvő énem együttes hatásaként.

Ez alatt ne azt értsd,hogy leöntöm neon színű festékkel egy budai szépasszony bundáját,vagy azt,hogy mint aktivista rekedtre ordítom magam egy-egy zöld megmozduláson,magam által készített táblácskákat lobogtatva.Városligeti,vagy Pilisben élő megmentendő fához sem kötöztem még magam…Ugyan akkor nem tépek le virágot,hogy 5 perc múlva halott legyen,nem szemetelek az erdőben és hasonló evidenciák...

Értendő a mindennapi apróságokra,kezdő környezetvédő szárnypróbálgatásaimra. Az az egyik legnagyobb bajom,hogy ha tudatosan is figyelek arra,mivel védhetem a környezetem,hazánkban még mindig kevés lehetőség van eme törekvéseim megerősítésére és tudatos,napi szintűen művelhető lehetőségeire.

Mert dupla gond legtöbbször a legegyszerűbb dolog is.Vegyük példának a szelektív hulladékgyűjtést: Alaphelyzet viszonylag kis lakások,szelektív hulladékgyűjtésre alkalmatlan szemét tárolók.Ha vannak is olvashatatlan rajtuk a felirat.Mind fel kell nyitni,hogy lásd melyik mit rejt?Hová teheted a magad üvegét,papírját vagy műanyag flakonját.

Ha pedig van igazi jó szelektív hulladék gyűjtő a környékeden,az relatív messze van.

Első lehetőség: Elgyalogolsz addig és közben mélyen elgondolkozol azon,hogy a lekopott cipősarkad amit ezzel a rendszeres sétával gyártottál éppen javítása mennyi bosszúsággal jár és ezzel a kis jövendő sarok gumi cserével mennyi kaucsukfát vagdosnak be épp ebben a pillanatban Malajziában vagy más termő helyeken,hogy kicseréltethessem a sarkam. De legalább nem blamálom magam lekopott sarokkal,hála Goodyear-nak-nek-nök...döntsd el!

Második lehetőség: Beteszed az autóba az első körben szétválogatott hulladékot,odamész a hulladékgyűjtőhöz,nagy nehezen leparkolsz,kirángatod,bepakolod mind egyenként ahová való. Szerencséd van,ha nem dudálnak közben rád ötvenszer és nem fejtik ki ágaskodásom nyomán ringó popóm dicséretét az arra haladó autósok, honunk szokott árnyalt módján: Tudjátok de ki, de meg,de megmelegíteném a kolbászom…

Melegítsd hapsikám,de a kérdés:Milyen olajjal,meg,hogy utána mit csinálsz a fáradt olajjal!? Ha van egy-két használt elemed,ami melyik háztartásban nem fordul elő,mehetsz egy másik helyre,ahol bedobhatod ezeket.Ugyan akkor nem vagyok meggyőződve arról,hogy onnan nem a normál szeméttárolókba kerül majd az egész.

Folyománya:Ha reggel intézed,garantáltan el fogsz késni pedig csak kidobtad a szemetet.

PET zsugorító gép: Képes voltam venni egy ilyet,hasznos kis szerkentyű,fel lehet fúrni a falra, de mivel a háztartásom nem nagy üzemi,a kisebb gépet vettem, az meg 3 palack összezsugorítása után kileheli a lelkét és várhatok vele egy órát míg magához tér.

Aranyos kis egyszerű gép. Pár hét után bevallom meguntam ezt a hihetetlen lassú zsugorítást és mikor Anyukám beleszeretett neki adtam.Azóta sem vettem még másikat magamnak.

Pedig az összegyűjtött palackokkal ha teleraksz egy zsákot és visszaküldesz belőle tízet kapsz x ezer.-Ft-ot. Ne kis 5 literes zsákra gondolj,hanem jó nagyra!A fiam az elején lelkesen velem zsugorított,de egy zsák után megunta,pedig együtt adtuk postára is.

Papírok újra felhasználása: Amikor az orvostechnikai cégnél dolgoztam és természetesen itthon is megkértem mindenkit,vállalva azt,hogy csodabogárnak nézzenek,hogy takarékosan írjon,fordítsa meg a papírt,word-ben javítson.A rossz nyomtatásokat,elrontott papírokat használják firkának,jegyzetnek. Mindenkinek felhívtam a figyelmét arra,hogy a gépén van jegyzetblokk,készítsen memókat ott.

Mindez nagyon szépen ment,míg az egyik kolléganőm nem egy ilyen újrahasznosított papíron tett elém egy szerződést amit egy megbeszélésen kértem be tőle a tárgyalóba.Khm...volt egy rövid beszélgetésünk utána…

Most a kórházban szintén napi csatában vagyok az orvosokkal,akik a műtét elmagyarázása közben egy egész A4.-es papírt használnak fel erre a célra és azokkal a kolléganőimmel is akik kidobnak még hasznosítható papír darabokat.

Itt említeném meg a lejárt gyógyszereket és a használt véralvadás gátlásra időszakosan használt,egybe applikált injekciós tű és fecskendő visszavételét.A gyógyszertárak azt írják visszaveszik.Kötelesek is visszavenni.Mégis hetente több beteg hozza be hozzánk,hogy a gyógyszertárban nem fogadták el tőlük!

Kicsit bogarasnak,jobban mondva idiótának néznek ezért még mindig,ami számomra ebben a konszenzusban nagyon szomorú dolog.Mert azt jelenti számomra,hogy az ő fejében most 2020.-ban sem fordult meg az ez irányú törekvés.

Tudatos vásárló vagyok: Illetve voltam míg jártam és maradok is. Odafigyelek az élelmiszerek káros feldolgozására,az ionizáló sugár használatára,a tartósítószerekre. Minden címkét elolvasok. Jól gondolod. :) Hosszú a vásárlás, nem is szeretek vásárolni. Figyelmetekbe ajánlom ezt az oldalt: http://www.tudatosvasarlo.hu/

Papírzacskó,öko táska: Ha vásárolok rendszerint nem kérem el a táskákat,csak ha papírból vannak.Régebben bevásárláshoz is papírzacskókat használtam,de oly sokszor szakadtak el és ömlött ki belőle minden szerte szét,hogy sok évvel ezelőtt átálltam az úgynevezett öko táskákra. Van jó néhány darab,hogy mindig legyen az autóban. Tudjátok, olyan zsákszerű anyagból készült katicabogarasra gondolok.Nem olyan régen egy aranyos idős betegem hozott nekem saját maga által horgolt békebeli bevásárló táskát…Rám ugyan egy műanyag reklámszatyrot sem tukmálnak rám,rontom bontom!DDD

Visszaváltható csomagolás: Tudom nehezebb cipelni,több vele a macera-vera,de igyekszem ezeket választani,tejben,vízben,üdítőben is.De csacska aki azt hiszi vissza viszem őket. Nem-nem! Szépen külön pakolva leteszem a kuka mellé,onnan eltűnik egyhamar. A hajléktalanok megtalálják és beváltják.

Így sikerült a régi bringámtól is megszabadulnom,mikor egy éve megvettem álmaim új kerékpárját. A régit letámasztottam a garázs előtt. Mire felértem és kinéztem,már hűlt helye volt.

Amikor csak tehetem bio élelmiszereket vásárolok,sőt! Ezek közül is a magyar termékeket,csekély tudásommal és anyagi javaimmal is hozzájárulva a környezet barát bio gazdaságok fenntartóinak jövedelméhez és a magyar kereskedelem felturbózásához.Nem zavar ha kisebb és savanyúbb picit,de mégis…Az élelmiszer láncokban bio élelmiszerként feltüntetett cseresznye 650 Ft a bio pultban,épp csak egy maroknyi…A rendes pultban 350 Ft és lám-lám a kódja ugyan az!Mi dühítő,ha ez nem? Amint láthatod nem jutottam törekvéseimmel túl messzire,de töretlenül haladok.

Képzeljétek!Két évig makrobiotikus táplálkozást tartottam és vegetáriánus étrendet. Nagyon kellemes volt,csak rém fárasztó elkészíteni mindent,minden áldott nap.A kollégáim minden nap kíváncsian nézték és ráadásul:

„Jaj de jópofa! Had kóstoljam meg!”Jelszóval felfalták a felét. Nem vagyok irigy kis birka,de így egyrészt kevés lett amit vittem másrészt aki valaha tartott ilyen étkezést tudja elég drága.

Most szünetet tartok. De betartom a csak heti 2 szer fehér hús,hal, vagy tengeri herkentyű szabályt. Mert a vegetáriánus étrend szintén túl macerás hosszú távon.Hús evő is vagyok!Erről pedig előzőleg felsorolt törekvéseim ellenére sem vagyok hajlandó lemondani!Mint írtam fehér hús,hal és tengeri herkentyű…

Bio tisztítószerek,és mosószerek: Mióta megszületett a kisfiam még inkább ezek használatát preferálom. Rengeteg jó ilyen környezet kímélő dolgot lehet kapni,elismerem kicsit drágábbak mint az átlagos termékek,de tovább tartanak. Az is igaz,hogy némelyik rém büdös, mert nem használnak benne illatanyagokat mint a multik,de ki lehet bírni.De fontosnak tartom nem elfeledkezni Nagyikáink tisztítószerként alkalmazott technikáiról sem.Tudjátok citrom,szódabikarbóna,szénsavas ásványvíz...Elnézést szóda...Stb...Számtalan ilyen létezik.

Végezetül környezet tudatos nevelésem egy szégyenletes példája,még néhány évvel ezelőttről:

M3- as autópálya Galyatetőre utazva,sebesség 138 Km/óra. Gyerek egy darab,csomagok kettő.

-Anyuuuuuuuuu! Tessék Kisfiam?

-Kidobhatom a teás dobozt az ablakon? Nem,nem dobhatod ki.

-De Anyuuuuuuuuuu!Messze dobnám,jó messze az árokba. Nem,nem dobhatod ki Kisfiam,évekig ott maradna,nem tud felbomlani.

-Anyuuuuuu!Kidobhatom a szalvétát az ablakon?Nem Kisfiam,rásodorná valaki szélvédőjére a szél,megijedne,baleset történhetne.

-De Anyuuuuu!A papír felbomlik az „szervezős anyag” Te mondtad!Szerves anyag Kisfiam,de nem,nem dobhatod ki.Ha megállunk mindent berakunk egy kukába.

-Anyuuuuuuu!Kidobhatom az almacsutkát az ablakon? Nem,nem dobhatod ki Kisfiam,mondom ha megállunk kidobjuk a szemetesbe.

-De Anyuuuuuu! A Nagyi az almacsutkát büdös fa dobozba teszi,meg minden zöldséget is,azt mondja „komposztozza”.Tudom Kisfiam de itt nincs olyan doboz.

-Anyuuuuuuu!Ugye emlékszel,hogy télen almát vittünk ki a vadasparkba az állatoknak?Azt mondtad télen etetni kell őket,mert nem találnak maguktól ennivalót.Igen Kisfiam emlékszem.

-De Anyuuuuuu!Láttam az út mellett két madarat,kidobhatom nekik az almacsutkát? Dobd ki kisfiam,de jó messze,nehogy a szél vissza sodorja egy mögöttünk jövő autóra. :)

-Köszi Anya!Anyuuuuuuuu!Kidobhatom a teás dobozt is?WÁÁÁÁ!!!

Ps:Mielőtt egy környezetvédelmi "szakértő" belekötne kezdetleges próbálkozásim fenti felsorolásába,miszerint így és így csináljam,mert alapvetően hülye vagyok...Annak felhívom szíves figyelmét arra,hogy lelkes amatőr vagyok.Nem környezetvédelmi szakmai értekezésként született az alábbi poszt.Szubjektív és kész! :) Van aki ennek tizedét sem teszi meg a mindennapokban...Sajnos.

2020.10.23.Balogh Gabriella

4dfa50ae02e7e5872b68ecb636645295.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gondoltok66.blog.hu/api/trackback/id/tr4316254956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorrh 2020.10.23. 10:39:17

Én szerintem az ökotudatos élet ott kezdődik hogy NEM veszel pet palackos vackot. Eleve egy merénylet az emberiség ellen a gyártásuk, hogy évszázadokig megmarad és mikroműanyagként bekerül minden élő szervezetbe. A kóla cég kifizetteti veled a gyártás költségét, de a megsemmisítést már simán rátolja a társadalomra és ő meg hízik a profiton, az emberiség meg belefullad.

A szelektív gyűjtésről annyit kell tudni hogy vagy egyetlen szemeteskocsiba öntik össze az összeset: műanyag, papír mindent. Vagy a gyűjtőhelyen öntik össze. Ugyanis az emberek össze vissza dobálnak mindent mindegyik gyűjtőbe, tehát technológiát nem lehet alapozni erre. Helyette a szemét feldolgozó üzemben újra szétválogatnak mindent. De egészen elenyésző mennyiséget tudnak újra felhasználni. Mi hiába örülünk hogy mennyire zöldek vagyunk.

Minden ott kezdődik hogy nem vásárolunk 5 dekánként műanyag dobozolt vackokat, meg 3 decis petpalackokat... stb stb. Tudom ez kb nem kikerülhető.
De hiába rúgkapálózunk, a Földünk napjai meg vannak számlálva, már nincs visszaút.

gabibalogh 2020.10.23. 10:59:11

@Lorrh: Elfogadom és egyet értek azzal amit írtál.
Sajnos nem kikerülhető...

Lorrh 2020.10.23. 14:40:31

@gabibalogh: Ennek a sok egyetértésnek nehogy házasság legyen a vége :-)))))
süti beállítások módosítása